Pentru patria capitalismului, cum sunt recunoscute peste tot în lume Statele Unite ale Americii, "naţionalizare" este practic un termen de neconceput. Aşa că administraţia republicană de
Pentru patria capitalismului, cum sunt recunoscute peste tot în lume Statele Unite ale Americii, "naţionalizare" este practic un termen de neconceput.
Aşa că administraţia republicană de la Casa Albă a folosit termenul de punere sub tutelă (conservatorship) pentru a desemna o operaţiune fără precedent de la Marea criză (1929) încoace - salvarea de la faliment a celor mai mari instituţii de refinanţare ipotecară, Fannie Mae şi Freddie Mac, prin implicarea directă a statului.
Agenţia federală pentru finanţare imobiliară a numit o nouă conducere la cele două instituţii, iar participaţiile actualilor acţionari privaţi vor fi diluate. Autorităţile au insistat că intervenţia, care presupune injectarea a până la 100 miliarde de dolari în fiecare instituţie, este pe termen scurt şi are rolul de-a proteja economia americană şi implicit pe cea mondială.
Cele două instituţii sunt entităţi private, dar servesc interesului public, garantând pentru trei sferturi din împrumuturile ipotecare luate de americani. În plus, obligaţiunile Freddie şi Fannie sunt deţinute de investitori, în special bănci, din întreaga lume.
Decizia extremă a guvernului american pare să fi fost bine primită pe Wall Street (indicii americani au crescut ieri la deschiderea tranzacţiilor), dar, în acelaşi timp, este privită cu suspiciune de unii analişti, care consideră că folosirea banilor publici nu rezolvă problemele sistemului ipotecar.
Trezoreria SUA s-a angajat să investească 200 miliarde de dolari în cele două instituţii de creditare care vor fi controlate de guvern
Preluarea celor mai mari creditorii americani, Fannie Mae şi Freddie Mac, de către guvernul SU