Piaţă. Vata izolantă pentru construcţii formează o piaţă cu o valoare cumulată cuprinsă între 50 şi 60 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor companiei Knauf Insulation. Acest
Piaţă. Vata izolantă pentru construcţii formează o piaţă cu o valoare cumulată cuprinsă între 50 şi 60 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor companiei Knauf Insulation. Acest tip de material este mai puţin utilizat în acest moment, pentru izolarea faţadelor clădirilor fiind preferat polistirenul.
Potrivit lui Dominique Bossan, director Knauf Insulation Europa de Est, acest aspect se va modifica în viitorul apropiat. "În ţările occidentale, pentru izolarea faţadelor este preferată vata bazaltică. Spre deosebire de polistiren, rezistenţa la foc a acesteia este mai mare.
Pentru clădirile care depăşesc un anumit nivel aceasta va deveni obligatorie", a punctat acesta. Vata izolantă se comercializează în două variante, cea de sticlă şi cea minerală sau bazaltică. Principalul producător din România este compania franceză Saint Gobain prin divizia Isover. Cota de piaţă pe segmentul vatei de sticlă este de 48%, iar pentru vata bazaltică, de 55%.
Un alt producător de vată bazaltică este compania Macon Deva deţinută de fondul de investiţii Enterprise Investors. Knauf Insulation şi-a început operaţiunile de distribuţie de vată oficial anul acesta. Compania vizează în 2008 afaceri de şapte milioane de euro şi o cotă de piaţă de peste 35% pe termen mediu şi lung.
Pentru piaţa românească produsele vor fi aduse de la fabricile din regiune, respectiv, Rusia, Ungaria, Serbia sau Slovacia. Potrivit lui Dominique Bossan, potenţialul pieţei din România este unul din cele mai mari din regiune. Acesta a arătat că 75% din clădiri au o vechime de până la 55 de ani.