In Bucuresti, apartamentele noi sunt mai scumpe decat in alte capitale ale fostelor tari socialiste.
Conform oficialilor unor companii importante din Romania, precum Regatta si CB Richard Ellis-Eurisko, preturile locuintelor noi din Capitala sunt intre 1.300 si 1.500 de euro/metru patrat construit, fara TVA, in cartiere precum Titan, Drumul Taberei, Militari, Colentina si Vitan, in vreme ce in zone bine cotate precum Baneasa depasesc si 2.000-2.500 de euro/mpc. Conform indicelui de pret realizat de compania Colliers, in luna iulie, BREI-Nou (indicele de pret pentru locuintele noi) a inregistrat o valoare de 1.909 euro/mp. Preturile practicate sunt mai mari decat in capitalele unor tari est-europene.
In cazul locuintelor noi, in Budapesta s-a ajuns la un pret mediu de 1.400-1.500 de euro/mpc.
In zonele mai slab cotate ale capitalei Ungariei se pot achizitiona apartamente noi la un pret de 1.200 de euro/mpc, in vreme ce in zonele bine cotate se ajunge si la peste 2.000-3.000 de euro/mpc. La acest nivel s-a ajuns si din cauza dificultatilor cu care se confrunta dezvoltatorii in ceea ce priveste gasirea unui cumparator. Conform unui articol publicat de Nicholas Leigh Wood, managerul companiei imobiliare Midas Property, in „The Budapest Time“, din 21.140 de locuinte aflate in piata in 2007 si destinate clasei de mijloc, pentru 26,2% nu se gasise un cumparator in primul trimestru al acestui an.
Cele mai mici preturi sunt practicate in capitala Bulgariei, Sofia. Astfel, intr-un ansamblu rezidential nou situat in zona centrala a Sofiei se poate achizitiona o locuinta cu o suprafata de 36 mpc pentru 40.000 de euro. O simpla impartire arata ca se ajunge la un pret de 1.110 euro/mpc. In cazul in care se opteaza pentru zone semicentrale, atunci se vor gasi locuinte mai ieftine. Astfel, in apropiere de gara centrala, zona situata aproa