Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a trimis luni la Camera Deputatilor o plangere prealabila prin care contesta votul prin care au fost respinse cererile DNA in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea. UNJR sustine ca s-a incalcat separatia puterilor in stat si ameninta cu un proces in contencios administrativ impotriva Camerei Deputatilor daca votul dat in 13 august impotriva urmaririi penale nu va fi anulat.
Principalul argument adus de UNJR consta in faptul ca anterior votului Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a facut o ancheta penala, analizand probele. UNJR atrage atentie ca este o procedura interzisa de Constitutie intrucat incalca principiul separatiei puterilor in stat. In consecinta, Uniunea considera ca, prin recomandarea facuta plenului de Comisia Juridica de a nu aviza urmarirea penala a lui Adrian Nastase, votul a fost viciat. Contestatarii solicita atat anularea votului cat si a procesului verbal prin care urmarirea penala a fost stopata.
“Comisia juridica, de disciplina si imunitati, structura parlamentara ce apartine autoritatii publice denumita „Parlament (Titlul III, Cap. I din Constitutie) prevazuta de Constitutia Romaniei la art. 64 paragraf 4, s-a substituit puterii judecatoresti. In acest sens, se poate observa ca a procedat la o judecata efectiva, in sensul in care a analizat probele din dosarele Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, mai mult, s-a pronunţat pe „fond” . Or, analiza probelor unui dosar de urmarire penala, ca si pronuntarea pe fondul cauzei revin in exclusivitate instantei de judecata in raport cu o cauză penala”, se arata in documentul trimis de UNJR Camerei Deputatilor.
In cazul in care Camera Deputatilor nu da curs solicitarii UNJR, asociatia judecatorilor anunta ca va deschide proces in contencios administrativ, in care va solicita anularea votului. „