Ce a castigat si ce a pierdut CNSAS in urma ordonantei de urgenta care a statuat supravietuirea institutiei?
Ladislau Csendes: In primul rand vreau sa va spun ca presedintele Colegiului are doua misiuni foarte dificile. Sa se lupte cu un anumit tip de haos cauzat de lipsa informatiei. (In acest context vreau sa va spun ca acum suntem in faza in care preluam de la Ministerul de Interne si Reformei Administrative (MIRA) primele dosare de cadre). In al doilea rand, presedintele trebuie sa armonizeze pozitiile din interiorul Colegiului. In acest sens vreau sa va spun ca infirmarile sau confirmarile notelor de constatare au fost luate, aproape intodeauna, in ultima vreme, cu unanimitate de voturi. Cred ca 80-90% din cazuri au fost solutionate in felul acesta.
Acestea sunt, in esenta, problemele pe care eu trebuie sa le gestionez. Putem spune ca datorita Ordonantei de Urgenta a castigat opinia publica, pentru ca exista un acces mai direct la informatiile privitoare la securitate. Mai mult, sedintele Colegiului sunt publice, situatie pe care noi intelegem sa o respectam. Evident sunt si unele situatii care nu pot fi publice... Acum opinia publica afla, pe baza actelor, daca (n.r. - o persoana) a colaborat sau nu cu securitatea. Prin urmare, oamenii pot cunoaste adevarul din dosare. Noi nu mai suntem niste interpusi, noi suntem cei care deschidem aceste arhive.
Eu asa vad lucurile. Acest fapt consider ca este un castig... Cu toate acestea eu cred ca CNSAS-ul a pierdut timp din cauza faptului ca legea a fost modificata de nenumarate ori, schimbari ce au culminat cu decizia Curtii Constitutionale, ce a obligat guvernul sa dea o ordonanta de urgenta care sa asigure continuitatea CNSAS. Modificarile nenumarate ale cadrului legal ne-a obligat si pe noi sa ne revizium procedurile interne, sa ne revedem fluxurile si sa reorganizam munca, este o in