Împrejurimile barajului de acumulare s-au transformat într-un cimitir de moluşte Dezastrul ecologic a survenit după ce angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au deversat apa din
Împrejurimile barajului de acumulare s-au transformat într-un cimitir de moluşte
Dezastrul ecologic a survenit după ce angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au deversat apa din baraj pentru a face măsurători hidrologice.
Zona care înconjoară lacul din comuna arădeană Tauţ a fost la un pas de a se transforma într-un cimitir de moluşte, după ce angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au golit barajul lacului pentru a face unele măsurători hidrologice.
Cei de la Apele Române, vinovaţi
Dezastrul ecologic a început să devină evident în urmă cu câteva zile când localnicii şi câţiva pescari au observat pe malul lacului moluştele moarte, majoritatea dintre ele intrând în putrefacţie din cauza căldurii. Primarul comunei Tauţ, Gheorghe Pleş, susţine că, după o primă evaluare a situaţiei, responsabili pentru dezastrul creat sunt cei de la Apele Române care nu au ştiut că în lac există scoici.
"Apa este deversată anual pe canal, însă aşa ceva nu s-a mai întâmplat. O să dau dispoziţie să se cureţe urgent zona pentru că altfel riscăm ca barajul să devină un focar de infecţie", a declarat Gheorghe Pleş.
În acelaşi timp, inspectorii Gărzii de Mediu şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au demarat o anchetă pentru stabilirea precisă a factorilor care au determinat această situaţie.
"Scoici-mutante"
Directorul executiv al DSVSA, dr. Viorel Agud, a declarat că moartea scoicilor a survenit din cauză că au fost lipsite de apă şi aer. La rândul său, Viorel Laţiu, şeful sistemului de Gospodărire a Apelor Chişineu-Criş, este de părere că, după deversarea apei, scoicile au rămas în nămol, iar când acesta a