Un grup de cercetatori romani va participa la cel mai ambitios proiect stiintific din istorie: reconstituirea primelor fractiuni de secunda din viata Universului. Incepand de miercuri, la granita dintre Franta si Elvetia, in cel mai mare accelerator de particule construit vreodata, oamenii de stiinta vor incerca sa recreeze „starea" Universului de dupa marea explozie Big Bang.
Experimentul isi propune sa genereze „bosonul Higgs", numit si „particula lui Dumnezeu", entitatea ce sta la baza formarii Universului. Studiul acesteia va oferi informatii ce vor putea revolutiona fizica.
Langa Bucuresti, la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, cercetatorii romani vor analiza datele primite de la granita franco-elvetiana, cu ajutorul unui sistem computerizat echivalent cu 20.000 de supercalculatoare din cele doua milioane cate sunt implicate in proiect.
Fizicienii romani participa in numar mare la reconstituirea Big-Bangului de la granita dintre Franta si Elvetia. Sunt 60 de specialisti care vor lua parte la trei dintre cele patru experimente.
Oamenii de stiinta romani sustin ca maine se vor introduce numai protoni (n.r. un proton reprezinta a 208-a parte dintr-un nucleu de plumb), iar energia va fi mai mica decat cea obtinuta de americani anii trecuti. Ei spun ca in cadrul experimentului nu se va actiona in niciun fel asupra materiei.
Primul experiment la care romanii iau parte se numeste ALICE, in cadrul caruia se va studia ciocnirea a doi ioni (n.r. un ion e format din mai multi atomi).
Adevarul Un grup de cercetatori romani va participa la cel mai ambitios proiect stiintific din istorie: reconstituirea primelor fractiuni de secunda din viata Universului. Incepand de miercuri, la granita dintre Franta si Elvetia, in cel mai mare accelerator de particule construit vreodata, oamenii de stiinta vor ince