În Italia, începutul anului preşcolar dă bătăi de cap părinţilor, întrucât locurile sunt insuficiente. "Dacă la grădiniţe toţi copiii reuşesc să găsească un loc, la creşe nu
În Italia, începutul anului preşcolar dă bătăi de cap părinţilor, întrucât locurile sunt insuficiente. "Dacă la grădiniţe toţi copiii reuşesc să găsească un loc, la creşe nu sunt locuri pentru toţi", explică Roberta Levi, funcţionar al Primăriei Torino.
Pentru a găsi locuri în creşe, românii de la Milano trebuie să facă o cerere în perioada martie - mai şi să plătească 52 de euro înscrierea şi până la 465 de euro lunar, în funcţie de venit şi de timpul petrecut de copil în instituţie.
La Roma e nevoie de două contracte de muncă şi de 150 euro pe lună. Taxa torineză este între 22 şi 457 de euro pe lună, iar punctajul familial creşte pentru părinţi navetişti şi cei cu mulţi copii. În instituţiile private, de lux, ca soluţii de rezervă, se plăteşte de la 200 la 500 de euro pe săptămână. Grădiniţele de la maici sunt preferatele româncelor pentru asistenţă, mese, educaţie de calitate şi costuri de 63-100 de euro pe săptămână.
Educatoarele sunt laice, iar maicile pot sta cu micuţii seara, în aşteptarea părinţilor. "Copiii se distrează şi îşi dezvoltă capacităţile intelectuale şi motorii. Înainte de masă spun <> , aceasta fiind singura implicare a maicilor în activitatea lor", spune Mariana Niţu (34 de ani).
În anul şcolar 2007-2008, grădiniţele din Torino au educat 244 de micuţi români, iar pentru perioada 2008-2009 au fost înscrişi de două ori mai mulţi - 511 copii. Torino are în prezent cea mai numeroasă comunitate românească din nordul Italiei, cu peste 75.000 de conaţionali.