Deşi România a atras 3,6 miliarde euro în doi ani, suma este relativ mică faţă de potenţialul de absorbţie şi faţă de nivelul la care ne dau dreptul contribuţiile la bugetul UE.
Deşi România a atras 3,6 miliarde euro în doi ani, suma este relativ mică faţă de potenţialul de absorbţie şi faţă de nivelul la care ne dau dreptul contribuţiile la bugetul UE.
România a încasat în primele opt luni ale anului aproximativ 2 miliarde de euro din fondurile UE (fonduri de preaderare, pentru agricultură, fonduri structurale) conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Ministrul Varujan Vosganian apreciază că nivelul de absorbţie după integrare a ajuns de 3,6 miliarde euro, "sumă superioară întregului sprijin de care am beneficiat în perioada de preaderare.
" În ciuda progreselor, suma rămâne relativ scăzută având în vedere zecile de miliarde de euro la care teoretic avem acces şi pentru care România plăteşte în avans contribuţii importante la bugetul UE.
Faptul că la acest capitol România a devansat ţări vecine intrate în UE în 2004 este o palidă consolare, ştiut fiind nivelul redus al dezvoltării ţării la momentul integrării.
Decizia Executivului de a eficientiza absorbţia banilor europeni în acelaşi timp cu estomparea decalajelor regionale reflectă şi un tip de îngrijorare.
Pentru 3,6 miliarde de euro de la UE, România a dat în doi ani două miliarde de euro în avans
România a devenit beneficiar net al fondurilor comunitare. Suma este însă mai mică decât potenţialul de utilizare.
Pentru anul 2008 (ian. - august), România a încasat aproximativ 2 miliarde de euro din fondurile UE (fonduri de preaderare, pentru agricultură, fonduri structurale).
"Cu toate obstacolele însă, am reuşit să realizăm una dintre cele mai bune absorbţii de fonduri europene comp