Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”.
Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”. Dacă pentru prima definiţie există doar cîteva soiuri de salate, deci puţini semnificanţi, pentru cea de-a doua sînt mult mai mulţi. Ne-odemonstrează cartea “Salate”, apărută în Colecţia Gastronomica, la Editura House of Guides, care ne dezvăluie 60 de reţete simple.
Pentru toate anotimpurile
Primăvara, vara, toamna, iarna… fiecare anotimp are salatele lui, astfel încît să putem să ne menţinem mereu sănătatea. Salată de păstăi de mazăre cu ochiuri, salată de fasole fava cu fructe de mare, spanac cu ouă moi şi somon afumat, salată de anghinare cu morcovi şi portocale sau salată Cezar sînt cîteva din sortimentele pe care ni le propune cartea pentru primăvară. Vara am putea prepara salată de vinete prăjite şi năut, salată de legume coapte, buchete tricolore de lăptuci sau salată de pepene verde cu creveţi. În toamnă ne-am putea delecta cu ciuperci şi castraveţi cu cremă Roquefort, salată de cartofi cu pui afumat sau cu salată de soia cu surimi. Salata de grepfrut cu bacon, cea nordică sau salata de cicoare cu jambon crud ar putea fi preparate iarna. Indiferent de sezon, salata ne menţine sănătatea. Şi să nu uităm că salata este începutul ideal pentru o cină romantică.
Importanţa legumelor
Aşa cum am văzut şi din definiţie, legum