Europa de Est risca sa se confrunte cu o prabusire a valorii monedelor nationale, ceea ce ar putea avea un impact major asupra economiilor din regiune, a avertizat Heiner Flassbeck, economistul-sef al Conferintei ONU pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD),
Oficialul a declarat ca majoritatea monedelor din zona s-au apreciat puternic ca urmare a speculatiilor valutare, in acest moment tarile est-europene riscand "sa intre intr-o criza clasica de cont curent", adaugand ca "acesta este viitorul pericol generat de o situatie experimentata pana acum de tarile din Asia si America Latina".
In 1997, o serie de tari asiatice s-au confruntat cu probleme grave, dupa ce valoarea monedelor locale s-a prabusit sub presiunea gradului ridicat de indatorare si a exploziei dobanzilor.
Argentina s-a confruntat cu o problema similara in 2001, cand moneda nationala s-a prabusit, generand proteste din partea populatiei care isi pierduse o mare parte a economiilor.
In raportul sau anual, UNCTAD a atras atentia ca ingredientele necesare unei asemenea crize au aparut si in regiunile Europa de Est si Asia Centrala, tarile din zona "cumuland un nivel substantial al datoriei externe si confruntandu-se, in acelasi timp, cu deficite de cont curent semnificative ca urmare a supraevaluarii propriilor monede".
Ca urmare a acestei situatii, statele din regiune ar putea asista la o crestere a costurilor de creditare si la o scadere drastica a valorii monedelor.
Intre 1999 si 2007, monedele din Europa de Est, inclusiv Rusia, au cunoscut o apreciere de 30% fata de un indice al principalelor monede de pe glob. In aceeasi perioada, deficitul de cont curent al acestor state a urcat pana la 9% din Produsul Intern Brut, aproape dublu fata de nivelul din 1999.
In cazul unor state precum Bulgaria, Romania si tarile baltice, deficitul de cont curent a ajuns c