Numărul deţinuţilor din închisorile româneşti este în scădere, de la aproape 36.000 de persoane în 2005 la puţin peste 27.000 în septembrie 2008, conform datelor prezentate într-un studiu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), prezentat astăzi într-o conferinţă de presă. Sursa: EVZ Potrivit datelor prezentate de directorul general al instituţiei, Ioan Băla, cei mai mulţi dintre deţinuţi sunt condamnaţi pentru furt calificat, respectiv 7.870. Cei care sunt închişi pentru diverse forme de omor sunt în număr de 6.424, cei care ispăşesc pedepse pentru tâlhărie sunt în număr de 5.616, iar cei închişi pentru viol sunt în număr de 1.802.
Majoritatea deţinuţilor din România sunt recidivişti, iar în jur de două treimi dintre ei nu primesc vizite sau pachete, fiind consideraţi "abandonaţi". Creşte numărul traficanţilor de droguri Însă, în cazul tranficanţilor de dorguri nu se păstrează tendinţa descrescătoare. Astfel, în septembrie, în puşcăriile din România erau închişi 1.393 de oameni, din care 966 condamnaţi definitiv, pentru trafic de droguri. 214 dintre cei condamnaţi pentru această infracţiune sunt femei.
Şeful ANP a prezentat şi câteva din metodele descoperite de gardieni prin care drogurile ajung chiar şi în închisori, arătând că au existat cazuri în care drogurile erau ascunse în pachete de ţigări, în filtrul acestora, în prăjituri, în legume precum ardeiul gras, în pasta de ras, biscuiţi, slănină sau săpun, dar şi în ceasul de la mână sau în mânerul genţii în care deţinutul primea alimentele.