Preţurile locuinţelor vechi din Capitală au scăzut simţitor în august faţă de luna precedentă, ajungând până la 1.500 de euro/mp în sectoarele 2, 5 şi 6.
Cea mai puternică depreciere, de 9%, a fost înregistrată în sectorul 2, arată datele celui mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară Colliers. Potrivit acestuia, excepţie face sectorul 1, unde locuinţele s-au scumpit cu 2% faţă de luna iulie. Valul de ieftinire nu a afectat însă şi apartamentele noi. Specialiştii imobiliari spun că, în pragul celei mai aglomerate perioade a anului, proprietarii au fost forţaţi să scadă preţurile, în lipsa cumpărătorilor.
Astfel, în august, indicele preţurilor (BREI) s-a situat la valoarea de 1.802 euro pe metru pătrat - reprezentând suprafaţa construită a apartamentului, plus suprafaţa teraselor - cu 42 de unităţi sub nivelul din luna precedentă. Preţurile apartamentelor vechi au scăzut, în august, faţă de iulie, cel mai mult în sectorul 2, cu 9%, la 1.540 euro/mp, în timp ce în sectoarele 3 şi 5 deprecierea a fost de 6%, la 1.767 euro/mp, respectiv 1.595 euro/mp. În sectoarele 6 şi 4 scăderea a fost mai modestă, de 1%, la 1.514 euro/mp, respectiv 1.929 euro/mp, mai arată Colliers. Sectorul 1 nu a fost afectat de scădere, această zonă înregistrând în august o creştere de 2%, faţă de iulie, la 2.285 euro/mp, şi de 13% faţă de acum şase luni.
„Chiar dacă în toamnă se vor face mai multe tranzacţii, estimăm că trendul de scădere a preţurilor pentru apartamentele vechi se va menţine. Cele noi nu se vor ieftini decât în cazul în care aveau preţuri mult peste media pieţei“, e de părere Călin Clinciu, director de dezvoltare la agenţia Euroest. Raportul Colliers arată că indicele apartamentelor noi a rămas, pentru a patra lună consecutiv, la 1.909 euro/mp, cel mai mare până acum.
Călin Clinciu, director de dezvoltare la agenţi