Bancile au cele mai mari probleme cu creditele acordate in Ialomita, unde 3,3% din sumele imprumutate nu li se mai intorc. Nivelul este de peste trei ori mai mare decat media la nivel national, care era in iulie de 0,98%, conform datelor BNR.
In topul judetelor cu cele mai mari ponderi ale restantelor la sumele imprumutate apar pe primele locuri judetele sarace. Astfel, desi in mod normal volumul restantelor este corelat cu cel al creditelor acordate, clientii au probleme mai mari la plata ratelor in aceste judetele.
Spre exemplu, desi Bucurestiul concentreaza cel mai mare volum al restantelor, cu aproape 30% din volumul total la nivel national, nu apare in top 10 realizat dupa ponderea acestora in sumele imprumutate.
In Bucuresti, ponderea restantelor la sumele imprumutate este de 0,93%, respectiv sub media la nivel national.
Alte judete in care bancile au probleme, cu restante de peste 1,5% din creditele acordate, sunt Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov si Olt.
Judecand dupa Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, Ialomita este cu 4.051 euro per capita sub media la nivel national, de 5.900 euro.
De altfel, potentialul economic redus al acestui judet este reflectat si de nivelul scazut al creditelor acordare, Ialomita fiind din acest punct de vedere la coada listei.
Doar judetul Brasovul este o prezenta surprinzatoare in topul in functie de ponderea restantelor, in conditiile in care se afla pe locul cinci dupa volumul creditelor contractate de populatie si companii pana in luna iulie, si pe locul trei in functie de valoarea restantelor. Dupa nivelul PIB-ului pe locuitor, Brasovul este pe locul patru la nivel national.
Judetele care stau cel mai bine din punctul de vedere al ponderii restantelor sunt Tulcea, Satu-Mare, Galati, cu o pondere a restantelor la banci de sub 0,5%, mai ales ca ultimele doua a