Scaderile puternice de la Bursa din acest an au facut ca tot mai multe companii sa anunte programe de rascumparare a actiunilor proprii.
Scopul declarat al celor mai multe astfel de operatiuni este recompensarea salariatilor societatii, dar unii dintre manageri nu ascund faptul ca doresc sa stabilizeze cotatia din piata a companiilor, considerand ca actiunile proprii sunt subevaluate.
Cei mai multi analisti considera ca programele vin in sprijinul investitorilor, care au suferit de pe urma caderii actiunilor, oferind mai ales un suport moral celor care nu sunt familiarizati cu mecanismele pietei, sau poate inlatura un surplus mare de actiuni dispus la vanzare.
"Inmultirea programelor de rascumparare de actiuni le vad ca un semnal pentru piata noastra, ca actiunile au redevenit atractive si acest lucru este in favoarea companiilor care deruleaza asemenea programe, costul operatiunii fiind unul atractiv. Reprezinta o investitie pentru companie in niste active ieftine. Ce va face dupa cu aceste active tine de fiecare companie in parte", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.
El este de parere ca rascumpararile nu au forta necesara sa stabilizeze Bursa. "Nu cred ca rascumpararile sunt suficiente pentru a stabiliza Bursa insa ajuta in acest sens. De asemenea, asa cum s-a putut observa si pana acum, stabilizarea cotatiilor respectivelor actiuni nu este garantata in cazul derularii programelor de rascumparare."
Un exemplu in acest sens il constituie actiunile Impact Bucuresti, care s-au depreciat cu circa 40% de la inceperea programului propriu de rascumparare.
"Este un semnal important pentru piata chiar daca deocamdata nu sunt bani pe Bursa pentru a se materializa acest semnal, insa efectele rascumpararilor s-ar putea vedea in timp", spune Alin Brendea.
Alti an