Comisia Europeană a aprobat de curând importul de soia modificată genetic, dând astfel dreptul ţărilor din Uniunea Europeană să aducă şi să comercializeze pe teritoriul lor produse
Comisia Europeană a aprobat de curând importul de soia modificată genetic, dând astfel dreptul ţărilor din Uniunea Europeană să aducă şi să comercializeze pe teritoriul lor produse obţinute din această plantă.
Condiţia impusă de forul european statelor membre vizează etichetarea precisă a acestor produse. Astfel, etichetele trebuie să conţină date despre provenienţa, despre calitatea şi despre istoricul produselor.
Autorizaţia de import este eliberată de Bruxelles şi este valabilă zece ani. Soia-OMG a primit în august 2007 avizul favorabil al Autorităţii Europene a Securităţii Alimentelor şi a fost socotită, la timpul respectiv, inofensivă pentru sănătatea oamenilor, a animalelor sau a mediului înconjurător.
Germania a adoptat la începutul acestui an legi care permit plantarea şi cultivarea organismelor modificate genetic.
Uniunea Europeană consideră, deocamdată, că soia modificată genetic nu este periculoasă pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor
Ţările UE nu au ajuns la o decizie finală, iar dosarul autorizării importului de soia-OMG a fost retrimis Comisiei Europene.
Comisia Europeană a autorizat recent importul de soia modificată genetic, plantă oleaginoasă folosită în alimentaţia omului şi a animalelor.
Astfel, statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să aducă şi să comercializeze pe teritoriul lor produse care conţin soia modificată genetic cu amendamentul de a înscrie pe etichete date despre provenienţa, calitatea şi istoricul produselor obţinute pe baza acestui OMG, informează France Press. Autorizaţia de import pentru acest aliment modificat genetic, eliberată de Bruxelles, este valabilă zece ani.