Conform unui studiu efectuat de Societatea Română de Gastroenterologie, consumul zilnic de iaurt poate preveni apariţia cancerului de colon. Produs cu un conţinut echilibrat de nutrienţi şi bacterii lactive active, iaurtul ameliorează digestia lactozei, stimulează răspunsul imunitar nespecific şi reduce riscul de cancer de colon prin promovarea fermentaţiei în defavoarea putrefacţiei.
Fermentul de adaos din iaurt, bacterii din tulpina Bifidobacterium Animalis, sunt cunoscute şi pentru proprietăţile benefice pe care le au în tratarea tranzitului intestinal lent. Astfel, numeroase studii efectuate în străinătate dovedesc faptul că iaurtul care conţine Bifidobacterium animalis poate reduce cu 20% durata tranzitului intestinal.
"În fenomenele ce se produc asupra conţinutului intestinului gros, un rol determinant îl are flora intestinală, ecosistem bogat, divers şi sensibil, cu rol determinant în degradarea resturilor alimentare, dar şi în protecţia şi stimularea mecanismelor fiziologice ce se petrec local. În cadrul acestui ecosistem, bacteriile lactice tipice de iaurt se integrează şi contribuie la menţinerea unei flore normale şi eficace, care se exprimă ulterior în fiziologia normală la nivel intestinal", a precizat profesorul Radu Voiosu, medic primar hepatologie şi gastro-enterologie şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie.
Alcoolul, medicamentele şi alimentele cu PH scăzut acţionează dur asupra florei intestinale, creând un dezechilibru ce poate fi reglat prin consumul de alimente care conţin bacterii lactice în stare activă, pentru asigurarea echilibrului global al organismului.
Astfel, prin reducerea tranzitului intestinal se scurtează durata fenomenelor de degradare din intestin, precum şi timpul necesar pentru absorbţia în intestine a compuşilor organici toxici şi iritanţi.
@N