Pe strazile Londrei, standurile de ziare aveau azi afise uniforme: “Big Bangul care n-a avut loc” sau “Lumea nu s-a sfarsit astazi”. Subiectul LHC este, evident, pe prima pagina a tuturor ziarelor. Cu un ton care variaza de la sobru la ironic, marele experiment stiintific care a inceput astazi este filmat, prezentat si explicat pe intelesul tuturor. “Lansare reusita a masinii Big-Bangului”, titreaza The Independent. “Big Bangul a inceput, insa lumea nu s-a sfarsit inca”, este titlul ales de Daily Mirror, care publica un film al evenimentelor si reia fragmente din interviul cu Steven Hawking sub titlul : Lumea nu se va sfarsi astazi. The Guardian a trimis un corespondent la fata locului, asa ca are o intreaga sectiune intitulata The CERN Big Bang live. Din Geneva, Ian Stewart transmite la fiecare sfert de ora comentarii si imagini, dar si mici filmulete ale diferitelor evenimente ale zilei de azi.
Toate, insa, pe un ton relaxat si ironic, cam acelasi ton pe care-l gasiti in numaratoarea inversa de la fata locului: “Cinci, patru, trei, doi, unu, zero…nimic. Lumea nu s-a sfarsit inca”. The Times relateaza tot de la fata locului, cu filmul complet al experimentelor si multe explicatii suplimentare de la un corespondent de stiinta cu doctorat in fizica.
Pe langa aceste reportaje, insa, presa britanica este plina de articole de stiinta; date, explicatii, puneri in context care ajuta publicul sa urmareasca nu atat titlurile spectaculoase cat povestea unui experiment la care se lucreaza de peste 20 de ani, contextul in care se vorbeste despre inaugurarea fizicii de maine, sau despre competitia intre diferitele acceleratoare de particule din lume. Plus articole, multe articole, despre marile intrebari nerezolvate ale fizicii de astazi si despre “de ce ar trebui sa ne pese”.
Sectiunea explicativa din The Guardian incepe cu cuvintele : «Ceva extrem de impo