Majoritatea consultantilor si dezvoltatorilor de pe piata apreciaza ca cererea de locuinte din Bucuresti este in continuare substantiala, avansand diferite valori ale acesteia care vorbesc de sute de mii de locuinte, insa aceasta "cerere" este in momentul de fata in asteptare, pe fondul problemelor financiare si imobiliare la nivel global, care au atins si piata locala.
In conditiile in care potentiali cumparatori exista, ce ii opreste pe acestia sa faca achizitii acum sau care este momentul potrivit pentru a plasa banii in ceea ce ar putea reprezenta cea mai importanta achizitie din viata lor?
Un principiu de baza spune sa cumperi o locuinta cand ai nevoie de ea si ti-o poti permite. Cu toate acestea, gandul ca peste trei sau sase luni respectiva locuinta ar putea fi cu 5 sau 10% mai ieftina, daca trendul scaderii preturilor la locuinte vechi va continua si va "molipsi" si locuintele noi, ii convinge pe multi potentiali cumparatori sa mai astepte.
"Lumea are nevoie de apartamente in continuare. Observam acest lucru din contactul cu clientii care ne suna sau ne viziteaza la show-room, insa reactia acestora este sa astepte sa vada daca scad preturile si in cazul apartamentelor noi. Cel mai bun sfat este sa cumpere atunci cand pot si reusesc sa obtina creditul necesar", apreciaza Atena Tiplic, project manager in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Dezvoltatorii sustin ca este putin probabila o scadere a preturilor apartamentelor noi, tinand cont ca nivelul costurilor a crescut atat in ceea ce priveste materialele de constructii, forta de munca sau terenuri. Cu toate acestea, numarul companiilor care anunta diferite promotii pentru stimularea vanzarilor de locuinte este tot mai mare, desi practic, acestia nu au anuntat pana in prezent preturi mai mici.
"Oferte in cazul unor difer