Retragerea capitalului strain obliga bancile din Rusia sa-si restranga operatiunile de creditare, in conditiile in care reactiile internationale fata de conflictul dintre aceasta tara si Georgia incep sa-si puna amprenta asupra economiei tarii.
Bancherii spun ca Rusia se confrunta cu cea mai serioasa criza de la default-ul din august 1998. Piata rusa de actiuni a inregistrat o scadere de peste 40% din luna mai, scrie Financial Times.
Retragerile de capital inregistrate de la inceputul conflictului, estimate de analisti la 20 mld. dolari (14 mld. euro), reduc nivelul lichiditatilor.
Indicele RTS (Russian Trading System) a pierdut inca 7,5% pe 9 septembrie, atingand cel mai scazut nivel din iunie 2006.
Bancherii si analistii sustin ca firmele din domeniul imobiliar si de retail sunt cel mai serios afectate de restrangerea creditarii. "Sunt dezvoltatori imobiliari care nu-si pot finaliza proiectele, nu pot obtine finantare de la nimeni, nici de la bancile de stat. Nimeni nu se astepta ca aceasta criza de lichiditati sa se manifeste atat de curand", a declarat un bancher din Moscova.
Banca centrala a Rusiei spune ca estimarile analistilor privitoare la valoarea retragerilor de capital sunt exagerate si ca numai 5 miliarde de dolari au fost retrasi in august. Investitorii straini ocolesc insa rubla si piata de actiuni din Rusia.
Conflictul cu Georgia a reprezentat ultima picatura intr-o vara punctata de incidente negative, cum ar fi atacul lui Vladimir Putin asupra Mechel, producatorul rus de otel, care au reamintit investitorilor de riscurile de a investi in Rusia.
Companiile din Rusia se confrunta cu costuri de finantare in crestere din cauza riscurilor sporite de refinantare.
Ceea ce intensifica scaderea pietei ruse este faptul ca multi din cei mai mari magnati ai tarii au atras fonduri pentru expansiune,