» Dobrogenii sunt foarte multumiti de comerciantii din Bulgaria: sunt seriosi, livreaza marfa repede si nu fura la cantar.
» Bulgarii au castigat pana si licitatia organizata de Primaria orasului Negru Voda pentru incalzirea pe timp de iarna a gradinitelor, scolilor si dispensarului.
» Furnizorii de lemne straini au invatat limba romana pentru a face afaceri pe teritoriul nostru. Moneda in care se plateste combustibilul este leul romanesc.
Iarna parca e mai blanda cand bagi in foc lemne bulgaresti. Gata taiate, uscate, aduse in fata portii, descarcate de muncitorii care au insotit camionul, cantarite, sa nu spuna clientul ca e tras in piept. Pretul e la fel ca in Romania. Asta inseamna ca platesti in momentul de fata 2,5 milioane lei pentru o tona de lemne. Dar oamenii din satele si orasele dobrogene ne-au spus ca nu la pret e deosebirea dintre lemnele romanesti si cele bulgaresti, ci la calitate. Asta inseamna ca bulgarii aduc buturugi uscate, pe cand butucii romanesti sunt verzi, atarna mai mult la cantar, iar cand se usuca vezi ca nu mai ai in magazie tona cumparata, ci mai putin de atat. Bulgarii vin imediat la client, la o zi sau doua dupa ce s-a facut comanda.
Nu trebuie decat sa dai telefon la un depozit de lemne din Bulgaria si sa spui ca vrei sa cumperi o anumita cantitate de lemne. La celalalt capat al firului raspunde cineva care vorbeste romaneste. Au invatat bulgarii limba lui Eminescu, daca vor sa aiba dever bun in Romania. Treaba asta a luat amploare dupa ce Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana. Asa se face ca din ianuarie 2007 incoace nu numai oamenii au liber la trecerea granitei intre cele doua tari. Chiar si lemnele de foc "sar" mult mai usor peste granita. Lemne cu "buletin" bulgaresc pentru sobele romanesti.
"Polul frigului" din Dobrogea
Am ajuns zilele trecute in sudul Dob