Angajaţii băncilor, ai companiilor farmaceutice şi cei din domeniul IT&C au cele mai mari salarii din România, arată studiul PayWell realizat de compania PricewaterhouseCoopers.
Angajaţii băncilor, ai companiilor farmaceutice şi cei din domeniul IT&C au cele mai mari salarii din România, arată studiul PayWell realizat de compania PricewaterhouseCoopers. Astfel, cîştigul salariaţilor din bănci este cu 107% mai mare ca salariul mediu brut la nivel naţional (1.751 lei), iar în sectorul farmaceutic, salariile sînt cu 91% mai mari. Angajaţii din IT au remuneraţii cu 83% mai mari ca salariul mediu brut naţional, fiind urmaţi de cei din serviciile externalizate (31% mai mult), industrie (14%) şi producţia auto (2%). Salarii mai mici decît media naţională se cîştigă în retail, industria hotelieră şi industria bunurilor de larg consum. “În bănci, IT şi în industria farmaceutică sînt mulţi angajaţi cu studii superioare, spre deosebire de retail sau hoteluri, unde predomină personalul cu studii medii”, este de părere Ruxandra Stoian, director al departamentului de consultanţă în resurse umane al PricewaterhouseCoopers.
Studiul arată că în companiile private, cu capital total sau majoritar străin, prezente în România, creşterea salariului mediu brut în ultimul an a fost de 15%, inferioară celei de 25% a salariului mediu brut naţional, stabilit de Institutul Naţional de Statistică. Anul trecut însă, companiile preconizau pentru 2008 o creştere salarială de 12%, cifră pe care şi-o propun şi pentru 2009. Totuşi, salariul mediu brut în firmele private este superior cu 30% celui la nivel naţional (2.290 de lei faţă de 1.751 de lei în aprilie 2008).
Cea mai mare creştere salarială în ultimul an a înregistrat-o personalul operaţional (19%), pe locurile următoare clasîndu-se managerii (14%) şi personalul de suport (11%). De altfel, managerii companiilor pri