SILUETĂ ● Fibrele alimentare împiedică asimilarea grăsimilor
Ţelina stimulează digestia, previne afecţiunile ficatului şi pancreasului, reglează tensiunea arterială. Datorită vitaminelor şi mineralelor este recomandată pentru înlăturarea stresului şi a anxietăţii.
SILUETĂ ● Fibrele alimentare împiedică asimilarea grăsimilor
Ţelina stimulează digestia, previne afecţiunile ficatului şi pancreasului, reglează tensiunea arterială. Datorită vitaminelor şi mineralelor este recomandată pentru înlăturarea stresului şi a anxietăţii.
Calciu, potasiu, complexul vitaminic B, vitaminele C, PP, A – aceasta este zestrea nutritivă cu care vine ţelina. Datorită vitaminelor şi mineralelor, ţelina are proprietăţi remineralizante şi imunostimulatoare. De aceea, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi recomandă salatele cu ţelină la începutul toamnei, pentru întărirea imunităţii înainte de venirea sezonului răcelilor şi gripei. De asemenea, ţelina crudă stimulează digestia şi previne afecţiunile ficatului şi pancreasului. Aceste proprietăţi se datorează conţinutului ridicat de fibre: 4 g/100 g. Din cauza fibrelor, ţelina este mai tare decît alte legume. Aceste fibre însă au efect detoxifiant, împiedică asimilarea grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sînge. Tot fibrele alimentare sînt cele care absorb şi elimină toxinele, substanţele cancerigene din organism.
CRUDĂ. "Pentru a beneficia de aceste elemente valoroase, ţelina trebuie consumată crudă. La temperaturi ridicate, glucidele din ţelină se caramelizează, de aceea cel mai bine este să mîncăm ţelina crudă sau preparată în vapori de apă. Astfel, glucidele lente din ţelină au avantajul că eliberează treptat glucoza sau energia. În acest fel, salatele în care adăugăm ţelină previn şocurile insulinice, respectiv creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei", precizează prof. dr Gheorg