Romania ar putea ajunge Polonia la fonduri mutuale peste 15 ani, cresterea de aproape o suta de ori a activelor pana la 24 mld. euro fiind conditionata de capacitatea administratorilor de a castiga increderea investitorilor, spune Mathias Bauer, presedint
Industria locala a fondurilor mutuale ocupa in prezent ultimul loc in Europa, cu active in administrare de 246 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, mult sub nivelul fondurilor poloneze care detin active de 22,2 miliarde de euro. In Bulgaria, fondurile mutuale au incheiat primul semestru cu active de 300 de milioane de euro.
"Viitorul fondurilor mutuale romanesti este favorabil. In urmatorii zece pana la 15 ani, activele fondurilor vor creste de pana la o suta de ori, pana la 24 de miliarde de euro, doar daca administratorii isi vor conduce onest si transparent afacerile si daca vor castiga increderea investitorilor romani", a declarat pentru ZF Mathias Bauer, presedintele EFAMA.
Din EFAMA fac parte 24 de asociatii nationale ale administratorilor de fonduri. Romania si Bulgaria au fost primite in calitate de membri observatori in vara anului trecut.
Cu o istorie de 12 ani umbrita de falimentele Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri, FNI si FNA de la sfarsitul anilor '90, fondurile mutuale romanesti au mult teren de recuperat fata de omoloagele europene.
In ultimii sase ani, activele fondurilor mutuale au crescut constant, cel mai ridicat ritm de crestere fiind inregistrat in 2004, cand fondurile au raportat o crestere de 80 de ori a activelor pana la 4.643 de miliarde de lei vechi. Cresterea a fost sustinuta pe de o parte de evolutia pozitiva a Bursei, dar si de intrarea marilor jucatori asemeni Societe Generale si Raiffeisen.
Stadiul incipient de dezvoltare al pietei locale a facut fondurile mutuale mult mai rezistente la criza financiara international