» Comoara contine monede celtice si grecesti de aur, jefuite de un nobil dac in timpul campaniei lui Burebista.
» Nicolae Ceausescu daduse dispozitie ca tezaurul sa fie dus la Bucuresti, dar acesta a fost ascuns de arheologii bistriteni.
Muzeul judetean Bistrita-Nasaud detine in colectiile sale mai multe tezaure antice si feudale care ofera o imagine asupra prosperitatii economice a populatiei din zona, din cele mai vechi timpuri. De o valoare istorica si arheologica inestimab-ila, tezaurele, cel putin cele monetare, vor fi expuse in Sectia de Istorie care va fi deschisa in aceasta toamna. Publicul va putea vedea atunci un tezaur monetar unicat in Romania, cel de la sieu Odorhei, descoperit de arheologul George Marinescu in 1982 si care a fost pastrat in colectiile Muzeului in ciuda dispozitiei lui Nicolae Ceausescu care, dupa ce l-a vazut, a cerut ca acesta sa fie predat Muzelui National.
Este vorba despre 207 tetradrahme grecesti din argint si sapte monede celtice de aur care au apartinut unui nobil dac care a participat alaturi de Burebista in expeditia impotriva celtilor din anii 60 i.H : « Faptul ca la sieu Odorhei s-au descoperit in 1982, alaturi de tetradrahmele grecesi si cele sapte monede celtice din aur de 24 de karate – monede cum nu s-au mai descoperit la est de Tisa, demonstreaza ca acestea nu puteau fi decat o captura de razboi si ca nobilul dac care le-a detinut a participat, alaturi de trupele lui Burebista, la incursiunea impotriva celtilor », explica Marinescu, descoperitorul tezaurului. Potrivit acestuia, povestea monedelor este una aventuroasa. « In 1982, a fost o toamna secetoasa, asa ca sefii de la CAP au folosit un tractor mai puternic, care ara mai adanc cu cativa cm si, cum monedele erau ingropate la mica adancime, una dintre ele a iesit la suprafata.
Am fost anuntat si asa am descoperit, p