Reţetele tradiţionale sunt date uitării la oraş: cer prea mult timp, efort şi bani. Câştigă teren conservele de pe rafturile supermarketurilor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În urmă cu câţiva ani, venirea toamnei era anunţată din bucătărie, cu miros înţepător de oţet şi legume fierte. Orice gospodină din Capitală petrecea atunci câteva zile bune printre grămezi de ceapă, ţelină şi morcovi, roşii, castraveţi şi vinete, conopidă, sfeclă roşie şi gogoşari. La finalul „operaţiunii“, rafturile din cămară se umpleau cu borcane cu murături, simple sau asortate. Astăzi, campania de conservat legume pentru iarnă a fost înlocuită cu o vizită de rutină la supermarket, pentru cumpărarea câtorva conserve şi borcane frumos etichetate.
Lumea Bucureştiului nu mai pune murături. Cei mai mulţi dau vina pe preţuri, susţinând că e mai economic să cumpere conservele gata făcute. Ce-i drept, bulionul de supermarket nu e chiar „ca la mama acasă“, iar uneori murăturilor asortate de la magazin „parcă le lipseşte ceva“. Dar chiar şi atunci când banii nu sunt o problemă, tot e nevoie de timp şi răbdare pentru a avea cămara plină. „Problema cea mai mare este căldura“, crede doamna Ioana, o comerciantă care vine tocmai de la Braşov ca să-şi vândă legumele în Piaţa Matache. „Normal că oamenilor de la oraş, de aici, de la Capitală, nu le vine să se apuce de copt ardei sau de fiert bulion în apartament, pe aşa căldură. Puţinii bucureşteni care mai fac asta or să se trezească în octombrie, la spartul târgului, când rămân numai ciurucuri şi marfă de proastă calitate“, mai spune femeia.
Legumele se pălesc pe tarabe
Deşi, oficial, a început sezonul murăturilor, în Piaţa Matache cele mai multe tarabe sunt încărcate cu fructe - mai ales struguri, pepeni şi nectarine. Ici-colo, se mai văd grămăjoare de ardei, ţelină şi roşii, dar oferta legumelor bune de pus