Prinderea inamicului nr. 1 al SUA şi situaţia din Afganistan sunt doar două dintre problemele pe care va trebui să le rezolve viitorul locatar de la Casa Albă La şapte ani de la
Prinderea inamicului nr. 1 al SUA şi situaţia din Afganistan sunt doar două dintre problemele pe care va trebui să le rezolve viitorul locatar de la Casa Albă
La şapte ani de la atacurile de la World Trade Center, Afganistanul a redevenit principala preocupare în lupta împotriva terorismului, în contextul regrupării talibanilor în zonele tribale din Pakistan.
La mai puţin de două luni după atentatul terorist de la 11 septembrie 2001, Statele Unite şi aliaţii săi au invadat Afganistanul pentru a-i pedepsi pe talibanii care-l adăposteau pe Osama Bin Laden.
A venit însă războiul din Irak şi atenţia Washingtonului s-a îndreptat spre răsturnarea regimului dictatorial al lui Saddam Hussein şi instaurarea democraţiei într-un stat măcinat de tensiuni etnice şi religioase. Înainte de summitul NATO de la Bucureşti, americanii şi aliaţii europeni şi-au dat seama că Afganistanul este cea mai complicată problemă pe care o au de rezolvat.
După şapte ani, Bin Laden este încă de negăsit, talibanii s-au regrupat, mai ales în sudul ţării şi la graniţa cu Pakistanul, iar guvernul de la Kabul şi preşedintele Hamid Karzai încearcă din răsputeri să îşi păstreze o autoritate şi aşa fragilă. Bush Jr. nu mai poate face prea multe pentru a-l prinde pe "inamicul nr. 1 al Americii.
La 20 ianuarie 2009, el îi va lăsa moştenire această sarcină viitorului locatar al Casei Albe. Al cărui nume îl vom afla peste mai puţin de două luni.
Afganistanul, mai important ca Irakul
Candidatul democrat Barack Obama este de părere că războiul din Irak a distras atenţia SUA de la Afganistan. "Una dintre cele mai mari greşeli strategice pe care le-am făcut după 11 septembrie a fost fa