Senatorul UDMR, Peter Eckstein, a afirmat ca amendarea legii CNSAS de catre PSD "ciunteste" legea si ascunde motivatii "vadit electorale". Scoaterea clerului de sub incidenta CNSAS si noua definitie a colaboratorilor Securitatii sunt amendamente "parsive" care vor face legea ineficienta. In plus, schimbarea modalitatii de numire in functie a procurorilor sefi incalca Constitutia si contravine solicitarilor Comisiei Europene, a avertizat Eckstein.
Senatorul de Cluj al UDMR, Eckstein Kovacs Peter, a criticat joi initiativa parlamentarilor PSD, apreciind ca amendamentele adoptate de Comisia Juridica a Senatului la legea CNSAS au scopuri "vadit electorale" care vor "ciunti" legea.
Argumentele social-democratilor pentru scoaterea preotilor de sub incidenta legii sunt "puerile", iar noua definitie a colaboratorilor Securitatii este un amendament "parsiv" care poate scuti de orice responsabilitate chiar si pe cei ca "Voiculescu si Musca si altii care pot sa spuna ca nu au dat informatii cu intentie", a spus Eckstein.
"Amendamentul e mititel, dar parsiv, si prevede ca un colaborator al Securitatii este o persoana care, cu intentie, a furnizat informatii, note, rapoarte. CNSAS trebuie acum sa dovedeasca faptul ca persoanele au turnat cu intentie", a explicat senatorul.
Modificarile la legea CNSAS au trecut cu cinci voturi "pentru" (PSD si PRM), doua voturi "impotriva" (PD-L si UDMR) si o abtinere (PNL).
Tot joi, Comisia juridica a amanat, in unanimitate, pentru marti, 16 septembrie, luarea unei decizii privind propunerea de modificare a articolului 54 din Legea 303, prin care sa se transfere atributia de numire a procurorilor-sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului ICCJ de la seful statului la CSM.
Senatorul UDMR Peter Eckstein critica insa neconstitutionalitatea propunerii Comisiei juridice si considera ca "sin