Este şi firesc ca, între 1 şi 8 ani, copii să fie atraşi de joacă şi să acorde mai puţină atenţie ordonării obiectelor. Dar oare copii sînt de vină sau părinţii?
Cine are copii ştie: camera lor este un haos total. Jucăriile şi hainele sînt peste tot, mai puţin pe etajere sau în dulapuri. Este şi firesc ca, între 1 şi 8 ani, copii să fie atraşi de joacă şi să acorde mai puţină atenţie ordonării obiectelor. Dar oare copii sînt de vină sau părinţii? Cel puţin la noi există o mentalitate greşită, şi anume aceea că în camera copilului trebuie cumpărată mobilă care să-i fie potrivită pînă la adînci tinereţi. Cum poate un copil mic să se înveţe să fie ordonat cînd el nu ajunge la rafturi, nu poate deschide uşile sau sertarele? Cum mai poate fi denumită camera lui o cameră de copil? Doar pentru că este cît de cît colorată? Atît timp cît el nu poate interacţiona cu obiectele care se presupune că-i sînt dedicate, el nu le va respecta şi nu va învăţa regulile impuse de părinţi cu privire la disciplină. Dar dincolo de mentalităţi, părinţii se pot lovi şi de o lipsă de ofertă interesantă. Degeaba există modele de mobilier miniatural, dacă ele nu sînt concepute a fi interactive.
Soluţia designerilor
Doi soţi germani, designeri de interioare, Birte şi Florian Degenhardt, au mizat pe principiul minimalismului “mai puţin înseamnă mai mult” şi au creat mobilierul-jucărie Cubi-Q, premiat internaţional. Piese modulare care se pot transforma din etajere în cuburi de depozitare şi chiar trenuleţe sau maşinuţe. Important este ca cei mici să se joace, de ordine şi disciplină vor avea ei parte după ce încep şcoala pînă la sfîrşitul vieţii lor. Aşa că, dragi părinţi, fiţi mai copii atunci cînd cumpăraţi mobilă pentru cei pe care-i iubiţi cel mai mult pe lumea asta.
Fantezie
Simple, uşor de manevrat, combinat şi asamblat, aceste piese modulare sînt compuse