Zeci de pălincari din judeţele Bihor, Maramureş şi Sălaj au protestat ieri în faţa prefecturilor, nemulţumiţi de valoarea accizelor pe care trebuie să le plătească pentru producţia de
Zeci de pălincari din judeţele Bihor, Maramureş şi Sălaj au protestat ieri în faţa prefecturilor, nemulţumiţi de valoarea accizelor pe care trebuie să le plătească pentru producţia de palincă. Palincarii susţin că în urma accizării palincii tradiţionale, producţia a scăzut la jumătate şi tone de prune sunt aruncate pe motiv că producătorii nu-şi permit să le ducă la prelucrat.
Palincarii susţin că băutura tradiţională ar trebui accizată diferit faţă de alcool. "Din 100 de kilograme de cereale rezultă 80 de kilograme de alcool, pe când din 100 de kilograme de prune ies doar 6 - 8 litri de ţuică. Acciza ar trebui să fie de zece ori mai mică decât la alcool. Palinca este produsă tradiţional, din fructe, fără chimicale", a precizat Flore Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Palincă din Bihor.
Consum propriu
Palincarii susţin că ţăranii nu produc băutura tradiţională pentru comercializare, ci pentru consum propriu şi este foarte greu să acopere costul accizelor. "Ţăranii folosesc palinca la fel cum folosesc laptele din gospodărie", a spus Ştefan Popa, palincar.
Înainte de impunerea accizelor, palincăriile luau, de la fiecare ţăran, 10% din canitatea de palincă produsă. Acum, trebuie să le încaseze în plus 7 lei pentru fiecare litru de ţuică sau horincă, contravaloarea accizei. "Producţia a scăzut la jumătate. În condiţiile astea ţăranii au spus că mai bine aruncă prunele pe vale şi pun prunii pe foc", a spus Monenci Florian, din Cotiglet. (a contribuit Mica Şvab)