Analistii nu cred in previziunile premierului Tariceanu care a estimat ca Romania poate sa intre in top zece puteri economice ale Europei pana in 2014.
Premierul a declarat recent ca Romania poate deveni a saptea sau a opta putere economica a Europei in urmatorii ani daca tendintele economice actuale se mentin. "Sunt declaratii politice. Sansele ca Romania sa ajunga pana in 2014 a saptea putere economica sunt minime. Poate doar daca noi vom continua cu acelasi ritm de crestere economica, ceea ce este foarte putin probabil, si concurentii nostri vor avea un ritm de crestere la fel de redus, ceea ce este iar foarte putin probabil. E ca si cum ai spune ca daca ti-a picat o data numarul tau la ruleta, data viitoare iti va pica tot tie", a comentat analistul financiar Dragos Cabat.
Romania are estimat pentru 2008 un nivel al PIB de 133,8 mld. euro, urmand ca in 2014 sa ajunga la 281 mld. euro, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
La sfarsitul anului 2007, Romania era pe locul 16 in Uniunea Europeana dupa PIB, iar daca ar fi avut anul acesta nivelul PIB-ului prognozat pentru 2014, ar fi fost pe locul 11, potrivit datelor Eurostat.
Luand in calcul aceste cifre, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat acum doua saptamani ca abia in 2020 vom ajunge la un nivel al PIB de 440 - 450 de mld. euro, nivel aferent in prezent pozitiei a noua in clasamentul celor 27 de state europene.
Chiar daca cresterea economica a Romaniei din trimestrul al doilea este de peste sase ori mai mare decat media UE (1,6%), tarile concurente nu vor sta pe loc, fiind aproape imposibil sa le ajungem din urma in urmatorii cinci ani, spun analistii romani.
"Nu cred ca este posibil ca Romania sa ajunga a saptea putere economica in 2014. Daca PIB-ul in Romania ar creste in acest an cu 9% si in urmatorii ani cu o medie de 7% p