Sudoarea patologica „ascunde” chisturi ovariene si tumori Nimic nu se intampla in organism care sa nu fie controlat endocrin
Persoanele care au o igiena riguroasa si, totusi, transpira abundent, emanand un miros neplacut, pot suferi, de fapt, de anumite afectiuni endocrine, sunt de parere specialistii. Disfunctiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt numai cateva dintre aceste boli. In procesul transpiratiei, si pubertatea devine un factor declansator. „Transpiratia urat mirositoare – sau bromhidroza, cum o numesc medicii - aparuta la persoanele care se spala regulat face parte din procesul de sexualizare. Ea debuteaza la pubertate, din cauza hormonilor androgeni. De aceea, copiii nu au o transpiratie cu iz neplacut, pentru ca la ei, acesti hormoni nu sunt inca activi”, explica prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon.
Specialistul spune ca aceasta sudoare abundenta mai poate aparea si la barbatii cu surplus de testosteron, la femeile care se confrunta cu procesul androgenizarii (excesul de hormoni masculini le confera femeilor o tenta de masculinizare, manifestata prin caderea parului de pe cap si aparitia acestuia in zone precum fata, gatul), la persoanele cu acromegalie (boala endocrina care se manifesta prin dezvoltarea exagerata a corpului si membrelor, din cauza unei hipersecretii a hormonului hipofizar de crestere).
Acelasi lucru s-a observat si la oamenii care sufera de boli in care dimensiunile glandei sudoripare cresc sau la cei cu afectiuni care se caracterizeaza prin scaderea secretiei glandelor sebacee si sudoripare. „Nimic nu se intampla in organism care sa nu fie controlat endocrin”, concluzioneaza prof. Dumitrache.
Integral in Gandul Sudoarea patologica „ascunde”