Piata imobiliara locala are premize pentru continuarea dezvoltarii tinand cont de ponderea scazuta a creditului ipotecar, atat in PIB cat si in totalul imprumuturilor, nefiind afectata decat conjunctural de criza financiara izbucnita cu mai bine de un an in Statele Unite si care s-a propagat si in Europa, apreciaza Ion Dragulin, directorul directiei stabilitate financiara a BNR.
Ponderea creditului ipotecar in PIB este de sub 4%, in timp ce in totalul creditelor acesta are o pondere de circa 20%, in conditiile in care creditul de consum a crescut anul acesta mai rapid decat cel ipotecar, care a crescut si el comparativ cu anul trecut, in ciuda incetinirii ritmului de tranzactionare a locuintelor.
"Piata are resurse mari de dezvoltare, tinand cont de indicatorii prezentati. (...) Din informatiile pe care le avem, profitabilitatea dezvoltatorilor a inceput sa scada inca din 2007", a declarat Dragulin, in cadrul Congresului International Imobiliar.
El apreciaza ca impactul problemelor financiare din SUA a fost resimtit mai putin in Europa si chiar mai putin pe piete emergente, precum Romania, unde principalele efecte au fost legate de scumpirea costului de creditare si inasprirea conditiilor de finantare.
"Nu s-a pus problema unei asemanari structurale sau existenta unei piete subprime in Romania, in conditiile in care despre produsele derivate putem spune aproape ca lipsesc cu desavarsire. Din august anul trecut pana in prezent lichiditatea a fost excedentara, in mare la nivelul intregii Europe de Est", a declarat Dragulin.
Cea mai mare crestere a costului de creditare au resimtit-o companiile care s-au imprumutat in lei, in timp ce ponderea firmelor care s-au finantat din sectorul bancar romanesc a crescut de la 4,6%, in iunie 2008, la aproximativ 8,2%, potrivit datelor prezentate de reprezentantul BNR.
Referitor la noul regulament