Cel puţin zece oameni şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie provocate de caii lăsaţi liberi pe şosele, în Gorj. Aceste tragedii puteau fi evitate, dacă proprietarii animalelor ar fi conştienţi că un cal nu trebuie lăsat niciodată nesupravegheat pe străzi, pentru că poate deveni principala cauză a producerii unor nenorociri. Ultimul eveniment dramatic a avut loc marţi, pe o stradă din municipiul Târgu Jiu, când Oliana Râsu a murit pentru că iubitul său a pierdut controlul motocicletei pe care se aflau, din cauza unui cal. „Animalul nu trebuie să iasă din curtea proprietarului decât însoţit. Legea nu permite cetăţenilor să-şi lase caii liberi pe şosele, dar nici nu dă voie ca, odată prinşi şi duşi la oborul de gloabe, să fie sacrificaţi în scop economic, în cazul în care nu se prezintă nimeni să îi ia acasă“, a spus Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu Jiu, una dintre instituţiile care ar trebui să se ocupe de confiscarea cailor găsiţi pe străzi.
Nu există o bază legislativă
Reprezentanţii autorităţilor locale se plâng de lipsa unei legi care să reglementeze problema cailor găsiţi liberi pe şosea. „Legea ne îngrădeşte. Ne spune ce să facem cu câinii fără stăpân, însă de cai nu aduce vorba“, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Verinare (DSV) Gorj.
„Oameni mor în toată ţara din cauza animalelor lăsate libere pe străzi. Oricât le-am aduna noi, dacă nu avem o lege care să ne susţină, tot degeaba. Îi luăm de pe stradă, îi aducem la oborul de gloabe şi ce facem cu ei? Îi hrănim şi aşteptăm să vină proprietarul, căci legiuitorul nu spune ce să facem cu animalul. Am aplicat de la începutul anului 22 de sancţiuni pentru nesupravegherea animalelor. Acum avem 18 cai la obor. Trebuie să ne dezmeticim cu toţii, mai ales cei din guvern, care ar trebui să dea o lege a cabalinelor fără stăpân, să le putem valorifica. Poate aşa