În Spania, orice imigrant are dreptul la serviciu sanitar public, însă străinii ce provin din ţări care nu au convenţii bilaterale la nivel de sănătate trebuie să plătească serviciile
În Spania, orice imigrant are dreptul la serviciu sanitar public, însă străinii ce provin din ţări care nu au convenţii bilaterale la nivel de sănătate trebuie să plătească serviciile sanitare. De aceea este recomandabil să aibă o asigurare de sănătate.
Dacă se află într-o situaţie ilegală şi nu sunt luaţi în evidenţă la primăria localităţii în care locuiesc, românii au dreptul la asistenţă sanitară doar în cazul bolilor grave şi al accidentelor.
Tânărul Daniel Bercea suferă de epilepsie. Prima criză a avut-o acum un an după care medicii, în urma unor examinări, i-au diagnosticat o malformaţie artero-venoasă pe lobul drept al creierului.Deşi nu avea permis de lucru şi nu contribuise la asigurările sociale, el a fost operat la spitalul Puerta de Hierro, din Madrid.
Românul îşi aminteşte: "Au aparatură de ultimă generaţie şi este foarte curat. Zi de zi făceau curăţenie în camere, schimbau lenjeria şi pijamalele. Cât am fost paralizat, m-au spălat şi m-au schimbat. Fără să facă deosebire între mine şi un spaniol şi fără şpagă.
Norocul meu a fost că m-am îmbolnăvit în Spania, şi nu în România", ne-a spus Daniel. Toate serviciile au fost gratuite. Cheltuielile pentru operaţie şi spitalizare au fost estimate la 150.000 de euro. După operaţie, a urmat perioada de reabilitare. "Zilnic, venea o ambulanţă acasă, pentru a mă duce la reabilitare, unde făceam masaj şi gimnastică. Nu am plătit nimic", spune tânărul.