Thomas J Bata, presedintele brandului Bata, a fost supranumit "shoemaker to the world" si s-a implicat in afacerea familiei pana la moartea sa recenta (la 93 de ani). Bata este prezenta in 25 de tari, are peste 40.000 de angajati si vinde 300 de milioane de perechi de pantofi anual, iar din 2001 e condusa de fiul lui Thomas J Bata, Thomas George Bata.
Nascut in Praga in septembrie 1914, J. Bata a venit la conducerea businessului de familie la varsta de 18 ani, dupa ce tatal sau si-a pierdut viata intr-un accident de avion. In acel moment, afacerea cu sediul in Zlin, Cehoslovacia era deja "pusa pe picioare" si realiza 36 de milioane de perechi de pantofi anual, care erau exportati in America si Asia si de asemenea in cateva tari europene. Compania a trecut insa prin momente de criza la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial cand multe dintre fabrici au fost distruse sau nationalizate.
Inainte ca Europa sa intre in al doilea razboi mondial, Bata s-a reorientat totusi spre dezvoltarea unei fabrici in Canada, de fapt a unui minioras corporatist dotat chiar si cu o partie de schi, langa Otawa, care a fost numit Batawa. Desi astazi in Canada nu a mai ramas mult din productia pantofilor, sediul afacerii fiind mutat in Lausanne, Elvetia, in Toronto exista inca muzeul Bata dedicat pantofilor, fondat de sotia lui Thomas Bata.
Brandul Bata a intrat si in Africa de Sud insa nu a continuat dezvoltarea afacerii din cauza unor probleme diplomatice si presiuni din partea guvernului canadian.
Dupa "Revolutia de Catifea" din Cehia, Thomas J Bata s-a reintors in 1989 in tara pe care o parasise dupa razboi, la invitatia presedintelui Vaclav Havel, iar la aeroport a fost intampinat de o multime de oameni. Mai mult, Bata a redeschis magazine de pantofi in tara sa natala si a pus bazele unei fundatii caritabile.
Desi pantofii Bata nu targeteaza nici fan