Companiile imobiliare din România primesc cea mai mare parte a finanţării de la instituţii de creditare externe, se arată într-un raport dat publicităţii de BNR.
Ceea ce înseamnă că piaţa de real estate este expusă în cazul unor crize internaţionale. În luna martie companiile aveau credite externe pe termen mediu şi lung în valoare de circa 14 miliarde de lei, iar cele pe termen scurt însumau 4,5 miliarde de lei. Datoriile interne erau mai mici de jumătate: în jur de 7 miliarde de lei.
Dacă rata restanţelor la creditele ipotecare efectuate de către companii este în scădere, anul acesta se remarcă o creştere substanţială a îndatorării populaţiei. Specialiştii avertizează că piaţa românească ar putea fi afectată de lipsa lichidităţilor de pe cele internaţ ionale şi de reţinerea băncilor de a mai acorda uşor credite.
Profitabilitateae în scădere
În ultima perioadă, mii de cumpărători din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia s-au văzut în imposibilitatea de a-şi plăti creditele bancare. Şi Spania se confruntă cu greutăţi, în condiţiile în care boomul imobiliar e pe sfârşite, iar angajaţii din construcţii, rămaşi fără locuri de muncă, nu-şi mai pot plăti acum datoriile. Chiar dacă nu suntem într-o situaţie similară, sunt deja primele semne că piaţa începe să-şi piardă din parfumul de „El Dorado“.
La sfârşitul anului 2007, bilanţurile firmelor imobiliare arătau o scădere a profitabilităţii companiilor care activează în domeniul imobiliar. „Profitabilitatea companiilor imobiliare a scăzut. Deşi informatiile din această zonă sunt sărace, avem bilanţuri şi câteva discuţii cu reprezentanţii firmelor. Evidenţele generale arată ca investiţiile nu sunt neprofitabile“, a comentat Ioan Drăgulin, şeful Direcţiei Stabilitate Financiară din Banca Naţională.
Acesta a arătat că volumul de activitate din