Pierderile directe provocate de calamitatile naturale in ultimii zece ani sunt estimate la circa o mie de miliarde de dolari, de doua zeci de ori mai mari comparativ cu cele inregistrate cu 50 de ani in urma. Din totalul acestora, statele in curs de dezvoltare absorb daune de circa 35 de miliarde $ anual, ca urmare a dezastrelor naturale.Peste 80% din decesele inregistrate in urma unor calamitati naturale au avut loc in doar 15 tari, printre care se numara China, Etiopia, Sudan, Indonezia si Ban
Pierderile directe provocate de calamitatile naturale in ultimii zece ani sunt estimate la circa o mie de miliarde de dolari, de doua zeci de ori mai mari comparativ cu cele inregistrate cu 50 de ani in urma. Din totalul acestora, statele in curs de dezvoltare absorb daune de circa 35 de miliarde $ anual, ca urmare a dezastrelor naturale.
Peste 80% din decesele inregistrate in urma unor calamitati naturale au avut loc in doar 15 tari, printre care se numara China, Etiopia, Sudan, Indonezia si Bangladesh.
Conform Institutului American de Geologie, cele mai costisitoare zece dezastre naturale sunt urmatoarele:
Cutremurul din Kobe a lovit Japonia in anul 1995 si a provocat pagube majore in oras si zonele adiacente. Sute de cladiri s-au daramat, soselele au cedat, numeroase poduri au fost distruse si au avut loc si cateva alunecari de teren. Nu in ultimul rand, alimentarea cu energie electrica si sistemul de telecomunicatii au fost grav afecatate. Costurile de reconstructie au fost estimate la circa 200 miliarde de lire.
Provincia chineza Sichuan a fost devastata in acest an de cel mai mare dezastru natural care a avut loc in ultimii 30 de ani. Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter a ucis peste 70.000 de oameni si a lasat alte cateva milioane fara adapost. Potrivit estimarilor, 7,79 milioane de case au fo