Compania ceha de energie CEZ a cumparat de la grupul polonez Continental Wind Partners platforma de turbine eoliene din Dobrogea. Cehii au planuri mari cu energia eoliana la nivel european, intentionand sa investeasca chiar peste un miliard de euro, iar achizitia dobrogeana este unul dintre obiective.Perimetrul de turbine este situat intre comunele Fantanele si Cogealac , la 17 kilometri de litoralul Marii Negre. Constructia proiectului a fost inceputa de polonezi chiar luna trecuta, iar in plan
Compania ceha de energie CEZ a cumparat de la grupul polonez Continental Wind Partners platforma de turbine eoliene din Dobrogea. Cehii au planuri mari cu energia eoliana la nivel european, intentionand sa investeasca chiar peste un miliard de euro, iar achizitia dobrogeana este unul dintre obiective.
Perimetrul de turbine este situat intre comunele Fantanele si Cogealac , la 17 kilometri de litoralul Marii Negre. Constructia proiectului a fost inceputa de polonezi chiar luna trecuta, iar in planul initial ar fi urmat sa se termine la finele anului viitor. Daca cehii nu vor modifica ceva, probabil ca termenul de finalizare va fi acelasi. Cele 139 de turbine din planurile poloneze ar urma sa produca 347 de megawatti, dar capacitatea complexului poate fi extinsa pana la 600 megawatti.
In prezent, compania Transelectrica, gestionarul retelei de transport a energiei electrice de la noi, este una dintre piedicile implementarii energiei verzi, in special eoliene la scara mare. Asta deoarece a permis companiilor sa transporte maxim 2.000 megawatti prin reteaua sa, la nivel national. Sigur ca deocamdata, pragul maxim pare departe, dar cine nu se misca repede poate avea de asteptat daca incepe sa produca prea tarziu.
Alte proiecte din Romania ce vizeaza electricitatea provenita din eoliene apartin grupului portughez Martifer, companie