Pe aleile si potecile gradinii castelului de la Balcic al reginei Maria te poti rataci fara sa iti para rau. Intregul paienjenis de carari, luminisuri, stanci, izvoare este astfel imaginat incat sa fie perfect ordonat in dezordinea sa: oricand si de oriunde vei avea ca punct de reper marea. Te lasi purtat fara un itinerar precis - cred ca e si imposibil sa urmezi intr-o anume ordine configuratia gradinii -, pentru ca aleea, potecuta, paraiasul te vor duce undeva. Sentimentul tintit este acela al linistirii tale sufletesti. Chiar daca se spune ca ar urma labirintul lui Minos din Creta, acesta este un labirint intors: te scoate mereu la lumina.
Viata reginei Maria este pasionanta si plina de mistere. Deocamdata, ea nu constituie o prea mare atractie pentru istoricii si literatii romani. Mai degraba strainii sunt cei care incearca sa desluseasca si sa exploateze acest subiect. Probabil ca atunci cand se putea cerceta - ma refer la perioada interbelica - subiectul parea tabu. Plus ca erau atatea intrigi politice la palat, incat altele in plus nu mai constituiau o atractie.
Dupa 1990, sentimentele romanilor au fost contradictorii vizavi de monarhie: de la adularea neconditionata (care considera ca orice incercare de a scotoci prin secretele Casei Regale este o crima de lezmajestate) pana la adoptarea minciunilor comuniste. Cei 50 de ani de comunism si de scriere marxista a istoriei au lasat urme adanci in primul rand in sensibilitatile noastre, care opereaza numai cu extremele.
Palatele ascund secrete. De aceea si sunt fascinante. Vietile membrilor caselor regale ascund mistere. Ele atrag, pentru senzationalul lor, un public larg. Dar palatele, ca si oamenii din palate fac parte din istorie. Multe taine ale ei se pot deslusi intrand in budoarele regale, ridicand valuri de pe fapte misterioase.
Aceasta parte a istoriei noastre este foarte