Lipsa locurilor din grădiniţele de stat le-a înmulţit pe cele particulare Dacă în unităţile de stat cererea depăşeşte oferta cu aproximativ 9.000 de locuri, la grădiniţele private
Lipsa locurilor din grădiniţele de stat le-a înmulţit pe cele particulare
Dacă în unităţile de stat cererea depăşeşte oferta cu aproximativ 9.000 de locuri, la grădiniţele private înscrierile vor continua până se vor epuiza locurile disponibile.
În Capitală există 180 de grădiniţe de stat şi 113 particulare. Numărul este în continuă creştere, pentru că instituţiile de stat nu pot face faţă cererii. Deşi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a dispus înfiinţarea de noi locuri, deficitul acestora se ridică la peste 9.000. În acest an s-a făcut loc pentru încă aproximativ 1600 de copii.
"Alte 100 de locuri urmează să fie inaugurate la începutul anului şcolar în sectorul 1, prin transformarea a două imobile în locaţii care vor funcţiona pe lângă unităţile şcolare", a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.
Alternativa scumpă a particularelor
Părinţii ai căror copii nu au prins loc la o grădiniţă de stat au două opţiuni: să-şi mai ţină un an copilul acasă, în speranţa că anul viitor vor obţine un loc, sau să-l înscrie la una din cele particulare. Tariful lunar variază între 250 şi 700 de euro. La aceasta se adaugă preţul activităţilor opţionale şi al transportului, adică aproximativ 100 de euro pe lună.
Preţul nu este însă accesibil tuturor. "Copilul meu nu a obţinut loc la grădiniţă. Va rămâne un an acasă, pentru că eu nu am bani să-l dau la particulară. Ar însemna să-mi dau întreg salariul pe care îl câştig pentru a-i plăti grădiniţa pe o lună", s-a plâns Elena, mama unui băieţel de 4 ani, din cartierul bucureştean Drumul Taberei.
Înscrieri până la epuizarea locurilor
La polul opus se situează părinţii ca