Proprietarii de culturi de porumb din Ialomiţa s-au grăbit anul acesta să-şi strângă recolta de pe câmp înainte ca hoţii să-i lase fără bruma de cereale pentru animale. Sursa: Petronel Tudor
Cum un necaz nu loveşte niciodată singur, seceta înjumă tăţise deja producţia în multe zone din judeţ. Furturile au apărut încă din vară, când au ajuns la maturitate legumele cultivate de ţăranii din zonă. Au urmat cele de porumb de fiert, pentru pieţele din Capitală ori de pe litoral.
De două săptămâni, combinele sunt solicitate la maximum de asociaţiile agricole care au cultivat porumb. Nici particularii nu stau cu mâinile-n sân. „N-avem ce face, de la mijlocul lunii august au început furturile şi, dacă nu ne mişcăm să-l culegem repede, nu mai găsim nimic pe câmp. Am făcut pază, dar e greu, solele sunt răspândite peste tot, ei vin în cârd şi dau lovitura, ţi-e şi frică să nu te omoare“, nu-şi ascunde supărarea Gherghina Petre, din comuna Borăneşti.
Între timp, femeia curăţă de zor porumbul pe care a fost obligată să-l ia de pe câmp încă neuscat, de teamă să nu rămână fără el. Pândele, atâtea câte sunt, îi sperie doar câteva ore pe hoţi. Mulţi dintre ei folosesc la cărat maşini mici vechi şi ieftine, pentru care nu încheie actele cu proprietarii. Nu de puţine ori, hoţii distrug la fel de mult pe cât culeg: ei intră direct pe culturi cu căruţele şi maşinile folosite la furat. „Dintr-un hectar de porumb, mai bine de un sfert a fost pus la pământ imediat ce am trecut la acţiuni de control şi pânde la culturile agricole. S-au răzbunat pe mine, nu au furat, doar au stricat!“, explică Gheorghe Gospodin, primarul comunei Borăneşti.
Distrugere la intimidare
„Nu sunt doar hoţi de etnie romă, acum fură şi românii, atacă în fiecare noapte în altă zonă, oamenilor le este frică să se bage la pază, se tem pentru viaţa lor“, spun