Cele mai importante 25 de companii cu capital majoritar privat romanesc de pe Bursa au pierdut in acest an circa 2,5 miliarde de euro din capitalizare, reprezentand circa 57% din valoarea de piata pe care o aveau la sfarsitul anului trecut.
In comparatie, capitalizarea bursiera a scazut cu 35%, sau circa 11 miliarde de euro.
Topul celor mai mari scaderi de pe Bursa este dominat de companii controlate de investitori locali, precum societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK), care a pierdut 85%, dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP), cu o scadere de 80%, si producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomacanica Bucuresti (TBM), care a scazut cu 75%.
Dintre bancile listate, cele cu capital romanesc, respectiv Banca Transilvania (TLV) si Carpatica (BCC), au inregistrat scaderi mai puternice decat BRD-SocGen si Erste.
Banca Transilvania, fondata si condusa de omul de afaceri Horia Ciorcila, a inregistrat si ieri una dintre cele mai puternice scaderi din piata, peste 5%, ajungand la o capitalizare de 743 de milioane de euro, fata de peste 1,5 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, desi a inregistrat cea mai mare crestere de profit in primul semestru dintre bancile listate, plus 40%.
La fel si in cazul companiilor farmaceutice, unde Biofarm Bucuresti (BIO), cu capital majoritar privat local, a pierdut 62%, mai mult decat Antibiotice Iasi (ATB) si Zentiva Bucuresti (SCD).
In general, companiile controlate de antreprenori locali au fost cele mai active pe Bursa in ultimii ani, folosind mai mult mecanismele de finantare oferite de piata de capital.
Acestea au strans bani de pe Bursa si au oferit actionarilor actiuni gratuite in loc de dividende, reusind astfel sa pastreze profiturile in companie. Tocmai acel lucru pare sa se rasfranga acum impotriva lor, numarul mare de actiuni din piata si de