La 16 septembrie Malaiesia voteaza in alegeri parlamentare. Aceste alegeri sunt cruciale pentru traiectoria viitoare a acestui tigru asiatic.
Ca si Romania, dar intr-o mai mica masura, Malaiesia a cunoscut o dezvoltare economica fara precedent in ultimii zece ani. E adevarat, asta se datoreaza mai ales legilor economice de deschidere a tarii initiate de actualul guvern, la putere de peste 50 de ani.
Guvernul a investit de asemenea masiv in educatie si noile generatii de tineri pot face fata cerintelor unei economii in continua expansiune.
N-au intarziat sa apara investitii importante din afara tarii datorita fortei de munca relative ieftine si climatului economic transparent.
Prin acest proces complex, nivelul mediu de viata a crescut considerabil.
Dar ca si in Romania coruptia la nivel guvernamental este endemica si furtul din banii publici este un sport practicat de toti guvernantii, de la nivel local la prim-ministru.
Acum 8 ani, prim-ministrul adjunct al zilei, Anwar Ibrahim, a decis ca a venit vremea ca guvernantii sa guverneze pentru popor si a inceput sa vorbeasca impotriva regimului.
Discursul sau simplu care se axa pe lupta impotriva coruptiei si impotriva discriminarii entice,
Malaiesia fiind o tara multinationala (malai 60%, chinezi 30%, indieni 10%), a inceput sa prinda la publicul larg si numarul sustinatorilor crestea exponential.
Speriati, guvernul i-a inscenat un proces acuzandu-l pe Anwar de relatii homosexuale (aceste fapte se pedepsesc intr-o tara musulmana ca Malaiesia). A fost condamnat la inchisoare.Politia l-a batut si a stat in inchisoare 6 ani, dupa cum declara recent " inchis ca un caine intr-o cusca".
Sub presiune internationala, guvernul l-a eliberat si Nemuritorul, cum i se spune acum, a inceput cu arma politica sa ameninte din nou guvernul.
Anwar Ibrahim nu are