Vacanta mare isi face bagajele. In rastimpul care ne-a mai ramas pana ce ii vom face semn cu batista, am vrut sa aflam daca s-a tinut de cuvant:
1. A fost o vacanta de vis? 2. Ne-a incarcat bateriile pentru toamna?
ADRIANA BITTEL
Lumea civilizata
Pana in 1990, n-am avut parte decat de calatorii imaginare, mediate de carti, albume, filme. O "strainatate" mitica pentru turistul de biblioteca, fara drept la un pasaport. Abia dupa caderea comunismului care ne tinuse "in lagar", impreuna cu sotul si fiul nostru, am strans in fiecare an, muncind dublu, ban cu ban pentru ca, in cele doua saptamani de concediu, sa putem vedea locurile visate indelung ale unor vechi civilizatii. Impreuna in aceste calatorii suntem cu adevarat fericiti, fiindca ne putem impartasi uimirile si incantarile, viata ni se intensifica si ni se imbogateste. Toti trei am ajuns la convingerea ca a vedea lumea, realizarile omenesti de-a lungul istoriei, splendorile naturii rascumpara orice sacrificiu. Cu asta ramai.
Anul acesta am fost in Anglia. Am colindat Londra la pas, zile si nopti, neobositi, fiindca totul ne interesa. Marile muzee in care fostul imperiu a adunat comori de arta au intrare libera, si singurul lucru chinuitor e timpul limitat si greutatea de a opta pentru unul sau altul. Incredibil ni s-a parut si faptul ca, in societatea britanica, institutiile functioneaza ireprosabil, legile si regulile de comportament sunt respectate, politetea e intrata in reflex si, contrar prejudecatii ca englezii sunt rezervati, distanti, am avut de-a face doar cu oameni amabili si binevoitori, care iti respecta demnitatea. Presiunea acestui cadru civilizat, cu norme intrate in sange de generatii, e atat de mare, incat si multimile de emigranti de toate natiile sunt modelate de el. De aceea, strazile si parcurile sunt curate, fatadele ingrijite, micile curti - pline de f