Presedintele Traian Basescu a declarat public ca a obtinut discutarea oficiala a problemei Republicii Moldova in Consiliul Uniunii Europene. Credeti ca exista o oportunitate ca R. Moldova sa se apropie mai mult de UE., poate chiar sa fie invitata, in mod nesperat, sa adere?
- Pentru ca Republica Moldova sa fie invitata sa adere trebuie ca liderii de la Chisinau sa intreprinda propriile demersuri in acest sens, ceea ce inca nu se grabesc sa faca. Si nu se grabesc pentru ca sunt comunisti si dependenti de Moscova din punct de vedere politic, economic, financiar si mai ales energetic. In acelasi timp, Moscova tine in sah Chisinaul, prin manipularea conflictului transnistrean.
In plina criza georgiana, Vladimir Voronin era convocat la Soci de presedintele Rusiei Dmitri Medvedev si folosit intr-o operatiune de imagine a Kremlinului conceputa pentru a diminua tensiunile din relatiile cu UE. Mai precis, Vladimir Voronin era prezentat electoratului rus si restului lumii ca "baiatul bun", diferit de "aventurierul" pro-american Saakhasvili, adica un lider cu care Moscova are relatii constructive si pe care doreste sa-l ajute sa-si rezolve conflictul intern cu Tiraspolul. De altfel, domnul Medvedev i-a atras atentia lui Vladimir Voronin ca toate conflictele inghetate sunt periculoase - ceea ce reprezinta o acuzatie indirecta la adresa autoritatilor statelor legitime, care nu au reusit sa rezolve aceste conflicte. Ca si cum ar putea vreun stat din regiune sa rezolve un conflict intretinut de Moscova! In tot cazul, este limpede ca presedintele Medvedev a incercat sa explice Occidentului ca exista mai multe focare de conflict in spatiul ex-sovietic si ca nici unul nu poate fi stins fara interventia Moscovei, ceea ce ar legitima actiunile acesteia in Georgia. Interesant este insa ca, imediat dupa intalnirea de la Soci, liderul transnistrean Igor Smirnov s-a dus la