Rosii la cuptor
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rosii, ulei de masline, piper proaspat macinat, zahar, 12 catei de usturoi, 3 crengute de cimbru, 3 crengute de rozmarin.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 120gr.C. Taiati rosiile in doua, scoateti semintele si puneti jumatatile de rosii intr-o forma (unsa) de budinca. Stropiti-le cu putin ulei si presarati peste ele sare, piper si zahar. Repartizati in jurul lor cateii de usturoi cu coaja, cimbru si rozmarin. Bagati-le la cuptor si lasati-le sa fiarba 1/2 ora. Dupa ce s-au racit, le puteti pastra la frigider, turnand deasupra inca putin ulei. Sunt delicioase cu sunca afumata (jambon).
Supa rece de rosii cu ierburi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 crengute de menta, 3 crengute de busuioc, 3 crengute de tarhon, 2 cepe albe, 4 linguri ulei de masline, 8 rosii, 4 dovlecei, 1/2 lingurita boabe de anason, 1 lingurita piper, sare.
Mod de preparare: Se aleg frunzulitele de menta, tarhon si busuioc. Se curata ceapa si se toaca marunt, dupa care se caleste intr-o cratita, in ulei incins. Rosiile se taie cubulete, dovleceii - felii mai groase, se pun in cratita peste ceapa, se sareaza, se toarna deasupra 1,5 l de apa, se adauga anasonul si se lasa sa fiarba 20 de minute. Se trece supa prin sita, intr-un castron, si se gusta de sare si de piper. Se pune la rece. Inainte de a o servi, se garniseste cu frunzulite de menta, tarhon si busuioc.
Rosii umplute cu Pesto
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii, ulei de masline, 3 catei de usturoi, 1/2 legatura de patrunjel verde, 10 frunze de busuioc, 50 g parmezan ras, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se taie rosiile in doua, se preseaza usor, ca sa iasa din ele zeama si se indeparteaza semintele. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se aseaza rosiile cu partea taiata in j