Alarmate de creşterile succesive ale preţului la gazul metan, autorităţile judeţului Hunedoara studiază posibilitatea racordării mai multor oraşe la un singur furnizor de energie termică. Sursa: Remus Suciu
Conform planului, Termocentrala Mintia, aflată lângă Deva, care produce energie electrică şi termică pe bază de cărbune, ar putea asigura căldură suficientă nu numai pentru Deva, ci şi pentru oraşele Hunedoara, Simeria şi chiar Călan.
Debranşăriles-au rărit în ultima vreme
Consiliul Judeţean Hunedoara a demarat zilele trecute procedurile pentru efectuarea unui studiu de oportunitate privind realizarea unei mari reţele de încălzire centralizată. Termocentrala Mintia deserveşte la ora actuală doar jumătate din apartamentele din Deva. 10.000 de proprietari din reşedinţa de judeţ şi-au instalat centrale de apartament, din cauza preţului mare al gigacaloriei, şi la fel au procedat şi locuitori ai oraşelor Hunedoara, Simeria şi Călan, în ultimii 10 ani.
„Am demarat un studiu de oportunitate cu o echipă de specialişti din Bucureşti. Apoi trebuie văzut şi dacă cetăţenii vor dori să se racordeze din nou la un sistem centralizat, pentru că e vorba de o investiţie foarte mare şi nu ne putem hazarda“, a declarat Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Potrivit acestuia, deocamdată nu se poate estima valoarea costurilor necesare proiectului.
Ideea e mai veche
Ideea racordării oraşelor din centrul judeţului Hunedoara la Termocentrala Mintia a fost avansată cu mai mulţi ani în urmă de actualul deputat PNL de Hunedoara, Ioan Cristea, pe atunci director al societăţii care se ocupa cu distribuţia agentului termic.
„În Danemarca, de exemplu, o termocentrală de dimensiunile celei de la Mintia încălzeşte toate oraşele aflate pe o rază de 80 de kilometri. Şi la noi s-ar putea