Dovezi stiintifice si nu pareri
Am citit cu interes articolul d-nei prof. Georgeta Cornelia Buium Mihaila, publicat intr-unul din numerele precedente. Din pacate, isi exprima anumite pareri care dupa parerea mea sunt eronate si potential periculoase pentru opinia publica si mai ales pentru milioanele de copii care primesc in fiecare an vaccinarile obligatorii.
Eu sunt un tanar medic pediatru, educata in ambele sisteme - roman si american. In SUA, am invatat despre unul din rolurile cele mai importante ale unui pediatru - acela de avocat al copiilor. Un pediatru trebuie sa apere interesele pacientilor lui, chiar atunci cand familia sau societatea nu o fac, si trebuie sa isi ia in serios rolul de educator al parintilor si copiilor. De aceea, cred ca este absolut necesar ca pediatrii sa le explice parintilor despre potentialele efecte adverse ale vaccinarilor si medicatiei in general, si ca parintii sa puna atatea intrebari cate le sunt necesare, incat sa inteleaga conditia copilului lor. In plus, parintii au si responsabilitatea sa respecte un sfat avizat si sa se documenteze singuri asupra problemelor copilului lor.
Un alt lucru pe care scoala americana de pediatrie il sustine este "medicina bazata pe dovezi". Aceasta inseamna ca fiecare idee sau recomandare a unui medic pediatru la o vizita obisnuita trebuie sa se bazeze pe studii clinice riguroase si recunoscute. Cum si doamna profesor Buium Mihaila mentioneaza in raspunsul sau, Wakefield si colaboratorii sai au publicat in 1998 un articol, in care au aratat ca autismul si alte conditii neuro-psihiatrice pot fi datorate vaccinarii pentru rubeola, rujeola si oreion. Acest studiu a fost finantat de anumite interese financiare si, desi foarte putini pediatri au crezut in el, s-a creat o suspiciune in privinta vaccinarilor, cu care ne luptam, inca, si astazi. Insa in numai 4 ani (1998-2002), au fos