» Optsprezece copii de clasele I-IV din satul Valea Ursului – care apartine de cea mai bogata comuna din Iasi, comuna Miroslava – invata de sase ani intr-o bucatarie si tot de atatia ani asteapta o scoala sau un microbuz.
» Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, zice ca nu e chiar atat de grav: "Inspectoratul scolar mi-a spus ca problema este rezolvabila acolo".
Incepand din 2002, cei optsprezece copii din satul Valea Ursului, judetul Iasi, urmeaza cursurile scolii primare intr-o bucatarie ridicata din pamant si balegar. Elevii din Valea Ursului sunt arondati la scoala din Uricani, un alt sat care apartine de comuna Miroslava, aflat la aproximativ 10 kilometri. Ca sa ajunga la aceasta scoala, elevii ar trebui sa parcurga trei kilometri pe jos, apoi alti sapte kilometri cu un microbuz scolar care pleaca de la Miroslava. Pentru ca sunt prea mici, parintilor le-a fost teama sa-i lase sa mearga singuri, pe jos, atatia kilometri si au decis sa-i tina acasa. Impresionata de situatia copiilor, o batrana din Valea Ursului, Maria Burchila, a decis in 2002 sa le puna acestora la dispozitie bucataria ei de vara ca sa invete carte. "Nu puteam sa suport sa-i vad prin zapada, de li se vedeau numai caciulile cum vin prin padure de la Uricani ori de la Miroslava.
Si asa nu prea foloseam bucataria si am decis sa o fac gradinita, dupa care s-a transformat in scoala. Am vorbit si cu primarul, si cu viceprimarul si toti promiteau. Au si teren pe care sa construiasca o scoala, dar nu s-au invrednicit pana acum sa o ridice. Sigur ca vin si anul asta. Mi-a spus invatatoarea ca anul acesta vor fi 13 copii", povesteste Maria Burchila. In bucataria-scoala de patru metri, copiii abia reusesc sa se miste printre bancile inghesuite. Iarna, caldura in clasa vine de la micutul godin de fonta, care reuseste, prin grija Mariei Burchila, sa fie tot timpul cal